Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021
 
Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο
 
 
Στη μέση περίπου του λιμανιού βρίσκεται η Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το "Μοναστήρι" όπως αποκαλείται η Μητρόπολη της Ύδρας, που χτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα και θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Υδρας.

Highslide JSΣτα χρόνια της Επανάστασης μάλιστα προσέφερε πολλά για τον Αγώνα της πατρίδας. Το καθολικό της μονής, όπου πολλές φορές συνάχθηκαν οι θρυλικοί ναυμάχοι για να ευχαριστήσουν την Παναγία, σήμερα αποτελεί τον ενοριακό ναό της Υδρας.

Το 1750 καταστράφηκε από σεισμό, αλλά ανοικοδομήθηκε μερικά χρόνια αργότερα με σχέδια Ενετών και Γενοβέζων αρχιτεκτόνων.

Πρόκειται για μια τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, τα κλίτη της οποίας χωρίζονται μεταξύ τους με κιονοστοιχίες. Εντυπωσιακό είναι το μαρμάρινο τέμπλο καθώς και ο πλούσιος εσωτερικός διάκοσμος του Ναού, όπως επίσης τα δύο μαρμάρινα καμπαναριά της Μονής, το ένα εκ των οποίων διαθέτει ρολόι.

Το ναό κοσμεί χρυσός εξάφωτος πολυέλαιος, που κοσμείται με τις κεφαλές των Λουδοβίκων της Γαλλίας, τον οποίο, όπως λέγεται, πήρε ο Παύλος Κουντουριώτης από τον πλοίαρχο Σαρκώση, που με τη σειρά του τον είχε πάρει από τις Βερσαλλίες.

Η Μονή υπήρξε παλαιότερα το κέντρο της θρησκευτικής ζωής του νησιού και τόπος λήψης σημαντικών αποφάσεων.

Στους χώρους της στεγάζεται σήμερα το Δημαρχείο και το Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό μουσείο της Ύδρας.

Highslide JSΣτο προαύλιο μπορείτε να δείτε προτομές του Λάζαρου Κουντουριώτη, του Ανδρέα Μιαούλη, του Βασιλέως Γεωργίου Α΄ και του Αντώνη Λιγνού, φιλοτεχνημένες από τον Δημήτρη Φιλιππότη.

Μπορείτε επίσης να δείτε τον τάφο του Λάζαρου Κουντουριώτη και το μνημείο πεσόντων στους Βαλκανικούς Πολέμους.

Στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Μονής, στο χώρο των παλιών κελιών, λειτουργεί ένα μικρό Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο.

Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει άμφια, κειμήλια, αφιερώματα, άλλα εκκλησιαστικά και εικόνες κυρίως του 18ου αιώνα, που ανάμεσά τους ξεχωρίζει η εικόνα της Παναγίας "Ρόδο Αμάραντο", που η κατασκευή της περίπου τοποθετείται χρονικά γύρω στα 1774.  

Το Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο του λιμανιού και είναι ανοικτό όλη την ημέρα. τηλ. 22980 54071

Επιστροφή

 
     
Hosted & Developed by EmpNeusis Internet Services, Copyright © EmpNeusis 2011