Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021
 
Παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου - Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη
 
 
Η οικία του υδραίου πρόκριτου Λαζάρου Κουντουριώτη, μεγάλου πλοιοκτήτη της Ύδρας, που έπαιξε σημαντικό πολιτικό ρόλο στον Αγώνα αλλά και κατά την περίοδο της ανεξαρτησίας, χτισμένη την εποχή της ναυτικής ακμής του νησιού, δεσπόζει στη δυτική πλευρά του λιμανιού της Ύδρας και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της παραδοσιακής υδραίικης αρχιτεκτονικής. Χτίστηκε στο τέλος του 18ου αι., την εποχή της οικονομικής άνθησης και ναυτικής υπεροχής της Ύδρας.

Highslide JSΣτο αρχοντικό της σημαντικής αυτής πολιτικής φυσιογνωμίας της νεότερης Ελλάδας, έγιναν σημαντικές διαβουλεύσεις για θέματα της Επανάστασης του 1821 και φιλοξενήθηκαν σημαίνουσες προσωπικότητες της εποχής, Έλληνες και ξένοι.

Το 1979 η οικία περιήλθε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, δωρεά του δισέγγονού του Παντελή Κουντουριώτη και της συζύγου του Φρόσως, με σκοπό να μετατραπεί σε μουσείο. Μετά από πολύχρονες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης από το καλοκαίρι του 2001 η ιστορική οικία είναι ανοιχτή για το κοινό και λειτουργεί ως παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Η Εταιρεία, πιστή στην επιθυμία των δωρητών και αναγνωρίζοντας την αξία του αρχοντικού Κουντουριώτη μέσα στην υδραίικη οικιστική και ιστορική ιδιαιτερότητα, διατήρησε αναλλοίωτα όλα τα ιστορικά και αρχιτεκτονικά του στοιχεία και διαμόρφωσε επισκέψιμους εκθεσιακούς χώρους.

Έπειτα από τις εργασίες αποκατάστασης, το παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Mουσείου. έχει διαμορφωθεί σε τρία επίπεδα.

Στο ισόγειο, στα παλιά κελάρια του αρχοντικού που έχουν κατάλληλα διαμορφωθεί, εκτίθενται μόνιμα πίνακες δύο καταξιωμένων στην Ελλάδα και το εξωτερικό ζωγράφων, του Περικλή Βυζάντιου (1893-1972) και του γιου του Κωνσταντίνου Βυζάντιου (1924-2007), οι οποίοι συνδέονταν με στενούς οικογενειακούς δεσμούς με την οικογένεια Κουντουριώτη. Ο Περικλής Βυζάντιος πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στην Υδρα ως διευθυντής του Παραρτήματος της Σχολής Καλών Τεχνών. Λάτρεψε την Υδρα και πολλές φορές την απαθανάτισε στα έργα του. Οι πίνακες είναι δωρεά προς την "Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδας της Μ. Λιακοπούλου - Βυζαντίου και του γιου της Αλέξανδρου.

Ο όροφος παρουσιάζεται όπως τον είχε βιώσει ο τελευταίος απόγονος της οικογένειας και δωρητής Παντελής Κουντουριώτης, με τα παλιά έπιπλα, σκεύη, καθρέφτες, σερβίτσια, ζωγραφικούς πίνακες, οικογενειακά πορτρέτα, προσωπικά αντικείμενα και κειμήλια της οικογένειας Κουντουριώτη. Η επίπλωση φερμένη από την Ανατολή και τη Δύση, αρμονικά συνταιριασμένη με ντόπια στοιχεία. Σήμερα, νησιώτικοι καναπέδες και μεντέρια, τοποθετημένα δίπλα σε ευρωπαϊκές κονσόλες και μπουφέδες, ξύλινες κασέλες και δίφυλλες ντουλάπες, μαγκάλια και χαλκώματα, χρυσοποίκιλτοι καθρέφτες, αγγλικά και ιταλικά σερβίτσια, ναυτικά ενθύμια, ζωγραφικά και φωτογραφικά οικογενειακά πορτρέτα, χαρακτικά του αγώνα της Ανεξαρτησίας, συνθέτουν ένα ιδιόμορφο, αλλά ιδιαίτερα γοητευτικό σύνολο.

Στον άνω όροφο, τέλος, εκτίθενται ιστορικές και λαογραφικές συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου με αντιπροσωπευτικά έργα Νεοελληνικής Τέχνης του 18ου και του 19ου αιώνα (παραδοσιακές νησιωτικές ενδυμασίες, κεντήματα, υφαντά, κοσμήματα, κεραμικά, διακοσμητικά και άλλα χρηστικά αντικείμενα), με αναφορά κυρίως στη νησιωτική παραδοσιακή τέχνη.

Highslide JSΣυγκεκριμένα, στον όροφο αυτό, εκτίθενται αντιπροσωπευτικά έργα της νεοελληνικής τέχνης (18ος - 19ος αιώνας). Παραδοσιακές ενδυμασίες των τριών κατεξοχήν ναυτικών νησιών - Υδρας, Σπετσών και Ψαρών, αλλά και της Σκόπελου, της Σκύρου, της Σκιάθου, της Αστυπάλαιας, του Τρίκερι, της Κέρκυρα, της Χίο, του Καστελόριζου καθώς και άλλων ελληνικών περιοχών, από την ηπειρωτική Ελλάδα -Ιωάννινα, Βέροια, Καστοριά.

Κοσμήματα, κεντήματα, υφαντά, κεραμικά, κασέλες ξυλόγλυπτες ή επιζωγραφισμένες, παρουσιάζονται στα μεγάλα δωμάτια του ορόφου και απηχούν τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες εκείνης της εποχής, καθώς και τις αισθητικές τάσεις, απόρροια βεβαίως από την επίδραση του δυτικοευρωπαϊκού τρόπου ζωής.

Την προσοχή των επισκεπτών προσελκύουν στην πρώτη αίθουσα, η ενδυμασία της Λαζαρίνας (Σταματίνας) Κουντουριώτη, τυπικό δείγμα υδραίικης φορεσιάς με ολομέταξο πτυχωτό σκουροπράσινο φουστάνι και μεταξωτή ζακέτα, η ενδυμασία της Υδρας της Ελένης Δημ. Βούλγαρη, εγγονής του Λ. Κουντουριώτη, η φορεσιά των Σπετσών της Μαρίας Μπόταση, αλλά και η ενδυμασία των Ψαρών της Καλλιόπης Κοτζιά.

Στον ίδιο χώρο παρουσιάζονται και τα περίφημα υδραίικα μαντίλια, δημιουργήματα της γυναικείας καλλιέργειας και ευαισθησίας με κυρίαρχο αυτό της Κυριακούλας Κριεζή, Επίτιμης Κυρίας των Τιμών της βασίλισσας Αμαλίας.

Στην επόμενη αίθουσα, παρουσιάζονται ποικίλα κοσμήματα και παραδοσιακές ενδυμασίες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη Βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο, την Αττική και τη Μικρά Ασία.

Το ενδιαφέρον του επισκέπτη έλκει επίσης η μεγάλη αίθουσα του ορόφου, η οποία είναι αφιερωμένη στη νησιωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα η κεντρική προθήκη της αίθουσας, στην οποία εκτίθενται εξαίρετα δείγματα αργυροχρυσοχοίας, φιλοτεχνημένα με τις πατροπαράδοτες τεχνικές τη σφυρήλατη, τη χυτή, την έκτυπη, την εγχάρακτη, τη διάτρητη, τη συρματερή, τα σμάλτα και το σαβάτι. Τα πολύχρωμα κεραμικά πιάτα και οι γαβάθες μαζί με τους τριφυλλόσχημους μαστραπάδες και τα κανάτια από διάφορες περιοχές του ελληνισμού δίνουν άλλη μια πτυχή της νησιωτικής παράδοσης παραπέμποντας στο εσωτερικό του νησιώτικου σπιτιού.

Ιδιαίτερη εντύπωση προξενεί η προθήκη στην οποία εκτίθενται δείγματα αργυροχρυσοχοΐας, φιλοτεχνημένα με παραδοσιακές τεχνικές (σφυρήλατη, χυτή, έκτυπη κ.ά.).

Τα κοσμήματα -πόρπες, βραχιόλια, σκουλαρίκια, κοσμήματα ράχης επιστήθιες καρφίτσες - είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Μικρά Ασία, τη Βόρεια Ήπειρο και την Αττική.

Η νεοελληνική υφαντική εκπροσωπείται στην έκθεση από έναν ξύλινο σκαλιστό αργαλειό από την Κρήτη μαζί με διάφορα εργαλεία για την επεξεργασία μαλλιού όπως ρόκες, σαΐτες κ.ά. και εξαιρετικά δείγματα υφαντών με πολύχρωμα κεντήματα του αργαλειού για το στολισμό του σπιτιού και το ντύσιμο της οικογένειας.

Ακόμη εκτίθενται υδραίικα μαντίλια, δημιουργήματα εξαίρετης καλλιτεχνικής ευαισθησίας, καθώς και δύο επιζωγραφισμένα ξυλόγλυπτα τεμάχια από τον εσωτερικό διάκοσμο του αρχοντικού του "μπέη" της Υδρας Γεωργίου Βούλγαρη, που αποτελούν εξαίρετα δείγματα ξυλογλυπτικής, ενώ από τη συλλογή δεν λείπουν και τα πολύχρωμα κεραμικά πιάτα και γαβάθες, που τοποθετούνται στον τοίχο και θεωρούνται χαρακτηριστικό στοιχείο διακόσμησης του νησιωτικού σπιτιού.

Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS

Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS

Η οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη βρίσκεται πάνω από την προκυμαία Τηλέφωνο : 22980-52421

Επιστροφή

 
     
Hosted & Developed by EmpNeusis Internet Services, Copyright © EmpNeusis 2011