Τρίτη, 09 Αυγούστου 2022
 
... Μιαούλεια
 
 

Τα Μιαούλια είναι η μεγάλη γιορτή του νησιού που γίνεται κάθε χρόνο το Σάββατο που είναι πιο κοντά στην 21η Ιουνίου. Είναι τριήμερες εκδήλωσεις προς τιμή του μεγάλου Υδραίου ναυάρχου Ανδρέα Μιαoύλη που πρόσφερε πολλά στον Αγώνα για την Απελευθέρωση του Έθνους. Αποτελούν μια θαυμάσια ευκαιρία για να απολαύσετε παραδοσιακούς χορούς κατά τη διάρκεια της ημέρας και πυροτεχνήματα το βράδυ.

Highslide JSΤο τελετουργικό μέρος περιλαμβάνει στη Δεύτερη ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων την υποδοχή του εκπροσώπου του Πολεμικού Ναυτικού και των επισήμων στο Δημαρχείο από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο.
Τη Τρίτη ημέρα, Θεία Λειτουργεία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό, μεταφορά από το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο της Ληκύθου με την καρδιά του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη και δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό.
Στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάδαντα του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη στο Κάστρο και επιστροφή της Ληκύθου με την καρδιά του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο.

Highslide JSΤέλος μετάβαση των Επισήμων στην Προβλήτα της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας, ρίψη στεφάνου στη θάλασσα προς τιμή των Ναυμάχων του 1821, χαιρετιστήριους κανονιοβολισμούς και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στα "Μιαούλεια", εκτός από το τελετουργικό μέρος, περιλαμβάνονται εκθέσεις, ομιλίες, μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, παιχνίδια, δημοτικοί χοροί, λαμπαδηδρομίες, λεμβοδρομίες και αθλητικοί αγώνες.

Παρακολουθούνται από πλήθος κόσμου, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο αυτή την εορτή ιστορικής μνήμης γεγονότων και προσώπων, που  έπαιξαν πρωταρχικό ρόλο στην έκβαση της επανάστασης του  1821.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται και κλείνουν πανηγυρικά με την καύση πυροτεχνημάτων, και την αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Γέροντα και την πυρπόλησης της Τουκικής Ναυαρχίδας, την τρίτη και τελευταία μέρα των εκδηλώσεων.

 
     
Hosted & Developed by EmpNeusis Internet Services, Copyright © EmpNeusis 2011