Τρίτη, 09 Αυγούστου 2022
 
Με ζώα ή με πεζοπορία, με βάρκα ή καϊκι και θαλάσσιο ταξί ...
 
 

Α. Με ζώα ή με πεζοπορία, γίνονται αναβάσεις στα βουνά, για να γνωρίσει ο επισκέπτης την ενδοχώρα και τα Μοναστήρια που υπάρχουν στο νησί. Ξεκινώντας από την εκκλησία του πολιούχου του νησιού Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, από το λόφο της Κιάφας, ακολουθούμε το μονοπάτι που οδηγεί στη Μονή του Προφήτη Ηλία.

Πρόκειται για μια λιτή και όμορφη ανδρική Μονή, στην οποία είχε φυλακισθεί για κάποιο χρονικό διάστημα ο Θεόδ. Κολοκοτρώνης. Κατα τη διαδρομή συναντάμε ένα πανέμορφο πευκοδάσος και στην περιοχή των Παλαιών Καλογραιών, ένα παλιό γυναικείο Μοναστήρι. Στο προαύλιο του Μοναστηριού του Προφήτη Ηλία υπάρχει στέρνα με πόσιμο νερό, αλώνι και στάβλοι. Η διαδρομή από την Ύδρα είναι εύκολη και για να γίνει χρειάζονται περίπου 45 λεπτά.

Κοντά στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία βρίσκεται η γυναικεία Μονή της Αγίας Ευπραξίας. Η εκκλησία της Μονής χτίστηκε το 1821 και στον περίβολο μπορείτε να δείτε και να αγοράσετε πολύ όμορφα εργόχειρα.

Σε μικρή απόσταση από το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία βρίσκεται το ψηλότερο βουνό του νησιού, το όρος Έρως (598 μέτρα). Από αυτό το σημείο προσφέρεται πανοραμική θέα του νησιού, του Αργοσαρωνικού Κόλπου και του Μυρτώου Πελάγους. Η διαδρομή από το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία μέχρι τη κορυφή είναι δυσκολη και χρειάζονται περίπου 15 λεπτά.

Στο λιμάνι ο πρώτος δρόμος αριστερά οδηγεί στην πευκόφυτη περιοχή της Μονής της Αγίας Φωτεινής. Συνεχίζοντας, ακολουθούμε το χωμάτινο μονοπάτι και μετά από λίγο συναντάμε τον "Μύλο", ένα πέτρινο κτίσμα του 18ου αιώνα, το οποίο αποτελούσε μονάδα παραγωγής επεξεργασίας σίτου. Σ' αυτό το σημείο ο δρόμος χωρίζεταισε δύο μονοπάτια, τα οποία οδηγούν στα Μοναστήρια της Αγίας Ματρώνας και της Αγίας Τριάδaς, όπου ισχύει το "Άβατο".

Ο παραλιακός δρόμος που πηγαίνει στο Μανδράκι, διακλαδίζεται στο Μανδράκι και ανηφορίζει προς τη γυναικεία Μονή του Αγ. Νικολάου, του 17ου αιώνα, που βρίσκεται στο ύψωμα του βουνού Ομπόρι. Ο δρόμος είναι χωμάτινος και ευκολοδιάβατος. Σ' αυτή την διαδρομη ο περιπατητής έχει την ευκαιρία να θαυμάσει την μοναδική θέα που συνθέτει ένα τοπίο άγριας αλλά παράλληλα και τόσο φιλόξενης ομορφιάς.

Στο ανατολικό άκρο του ιστορικού νησιού της Ύδρας και στο άγονο βραχώδες οροπέδιο της Άνω Ζούρβας, βρίσκεται, απομονωμένη - θα έλεγε κανείς - από τον κόσμο η Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου. Πρόκειται για μια πανέμορφη Μονή, με μοναδική θέα, που ιδρύθηκε το 1814.

Μετά τον Παλαμίδα, από τη παραλία του Μώλου ξεκινάει χωματόδρομος που διασχίζει ένα πευκοδάσος και καταλήγει στην Επισκοπή, στην οποία βρίσκονται τα κατάλοιπα του προϊστορικού οικισμού. Από την Επισκοπή πηγαίνουμε στο Ζόγερι, στην δυτική πλευρά του νησιού ή στη παραθαλάσσια περιοχή της Νήσιζας.

Η έλλειψη δρόμων και η απαγόρευση των τροχοφόρων στην Ύδρα καθιστά το θαλάσσιο μέσο απαραίτητο για να γνωρίσουμε τις όμορφες παραλίες και ακτές του νησιού. Με βάρκα ή καϊκι ή θαλάσσιο ταξί, ξεκινάμε από το λιμάνι προς τα δυτικά, προσπερνάμε την Σπηλιά και το Περίπτερο, το Αυλάκι και τα Καμίνια και φτάνουμε στον Βλυχό, έναν μικρό παραθαλάσσιο οικισμό.

Στη συνέχειο, δυτικά του Βλυχού, είναι η όμορφη αμμώδης παραλία του Παλαμιδά και λίγο πιο πέρα, μετά το βράχο Ζάστανι η ερημική παραλία του Αγίου Κυπριανού. Ακολουθεί η παραλία του Μώλου, στις βορειοδυτικές ακτές του νησιού, μια μεγάλη και όμορφη παραλία. Στη συνέχεια το Καουμίθι, μια παραλία με χοντρή άμμο και καταλήγουμε στον όρμο Μπίστι, με την μεγάλη αμμουδιά.

Επόμενη παραλία, κοντα στο ακρωτήριο Μπίστι στη δυτική ακτή του νησιού, είναι η πανέμορφη παραλία του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πευκόφυτους λόφους. Στους βράχους πάνω από την παραλία δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου.

Περνώντας από την νοτιοδυτική άκρη του νησιού φτάνουμε στον όρμο του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται μία ερημική παραλία, στο μυχό του κόλπου, με βότσαλα και διάφανα κρυστάλλινα νερά.

Στα ανατολικά συναντάμε τη Νίσιζα, μία όμορφη παραλία με πεύκα, εκεί που ήταν κάποτε το επίνειο του αρχαίου οικισμού της Επισκοπής και συνεχίζοντας βρισκόμαστε στο Κλιμάκι, μία παραθαλάσσια περιοχή με αρκετές εξοχικές κατοικίες, ξωκλήσια (Άγιοι Ταξιάρχες) και όμορφες παραλίες.

Μετά τη Σπηλιά της Φώκιας και το ακρωτήρι Ρήγας, βρισκόμαστε στην πιο όμορφη παραλία της νότιας ακτής του νησιού, τη Λιμνιώνιζα.

Ολοκληρώνοντας τον περίπλου του νησιού, περνάμε από τις απόκρημνες νοτιοανατολικές και βορειοανατολικές ακτές που βρίσκεται το ακρωτήρι της Ζούβρας και φθάνουμε στον τελευταίο όρμο, πριν από το λιμάνι της Ύδρας, στο Μανδράκι, το παλιό πολεμικό λιμάνι του νησιού.

Το Μανδράκι βρίσκεται στο μυχό ενός κλειστού όρμου, έχει οργανωμένη παραλία, μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα και βρίσκεται μόνο λίγα λεπτά από την Ύδρα.

Ο γύρος της Ύδρας είναι ημερήσια εκδρομή, που γίνεται καθημερινά με καΐκι που φεύγει στις 11:00 το πρωϊ από το λιμάνι.

Β. Εκτώς από την περιήγηση και τις κοντινές εκδρομές στην ενδοχώρα, υπάρχει και ο γύρος της Ύδρας, μία ημερήσια εκδρομή, που γίνεται καθημερινά με καΐκι που φεύγει στις 11:00 το πρωϊ από το λιμάνι και επισκέπτεται τις ακτές της Πελοποννήσου και άλλες τοποθεσίες του νησιού. Υπάρχει άφθονος χρόνος για κολύμπι στους μικρούς κόλπους του νησιού και ώρα για μικρά γεύματα στην παραλία πριν γυρίσετε το απόγευμα στο λιμάνι.

Γ. Μπορείτε να ενοικιάσετε αυτοκίνητο ξεκινώντας από το Μετόχι, που βρίσκεται απέναντι από την Ύδρα και να επισκεφτείτε τις αρχαιολογικές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου, όπως το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, το παλάτι του βασιλιά Αγαμέμνονα στις Μυκήνες, την όμορφη πόλη του Ναυπλίου με τα δυο μεσαιωνικά κάστρα ή την Αρχαία Τροιζήνα και τους αρχαίους θολωτούς τάφους της Μαγούλας στο Γαλατά. Περνώντας από το Γαλατά απέναντι στον Πόρο με ένα μικρό ferry boat μπορείτε επίσης να θαυμάσετε το Ναό του Ποσειδώνα σε μία από τις ωραιότερες τοποθεσίες του νησιού.

Δ. Με τα flying dolphins μπορείτε να ξεκινήσετε το πρωϊ και να γυρίσετε το απόγευμα, κάνοντας ημερήσια εκδρομή είτε στον Πόρο, είτε στην Ερμιόνη, είτε στις Σπέτσες είιτε στο Πόρτο Χέλι.

Διοργανώνονται ημερήσιες κρουαζιέρες για τον Πόρο, Ερμιόνη, την Δοκό, τις Σπέτσες, το Πόρτο Χέλι
και τον Ιούλιο και Αύγουστο με καραβάκι στο φεστιβάλ της Επιδαύρου.

 
     
Hosted & Developed by EmpNeusis Internet Services, Copyright © EmpNeusis 2011