Τρίτη, 09 Αυγούστου 2022
 
Η Πολιτιστική Κληρονομιά της Ύδρας
 
 

Ιστορικό Αρχείο-Mουσείο Ύδρας

Το Ιστορικό Αρχείο-Mουσείο της Ύδρας, λειτουργεί σε καθημερινή βάση.
Λειτουργούν: Α. Αρχειακό Τμήμα, Β. Μουσειακό Τμήμα και Γ. Βιβλιοθήκη. Στο ισόγειο μπορείτε να δείτε εκθέματα από τους Βαλκανικούς πολέμους, από τον πρώτο και δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στον όροφο λειτουργεί Ιστορική Πινακοθήκη με έργα μεγάλων ζωγράφων και παράλληλα εκτίθενται ενθυμήματα και κειμήλια από τα χρόνια της Επανάστασης.
Στο κτίριο στεγάζονται επίσης η Βιβλιοθήκη με παλιές πολύτιμες εκδόσεις και το Ιστορικό Αρχείο με χειρόγραφα, έγγραφα και κώδικες του 18ου και του 19ου αιώνα και διάφορα αρχεία.

Περισσότερα


Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο Ύδρας
στη Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Στεγάζεται στο χώρο των παλιών κελιών, στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ναού, που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, το "Μοναστήρι", όπως αποκαλείται η Μητρόπολη της Ύδρας.

Είναι ένα μικρό Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο στο οποίο εκτίθεντια άμφια, κειμήλια, αφιερώματα και εικόνες κυρίως του 18ου αιώνα.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η εικόνα της Παναγίας "Ρόδο Αμάραντο", που τοποθετείται χρονικά γύρω στα 1774.

Περισσότερα

Παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου
Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη

Στο αρχοντικό του Λάζαρου Κουντουριώτη μπορείτε να δείτε κειμήλια, έργα ζωγραφικής, κάθώς και εκθέματα από τις ιστορικές και λαογραφικές συλλογές που ανήκουν στο ΕΘνικό Ιστορικό Μουσείο.
Στο ισόγειο, στα παλιά κελάρια του αρχοντικού, λειτουργεί μόνιμη έκθεση ζωγραφικής με έργα των ζωγράφων Περικλή και Κωνσταντίνου Βυζάντιου.
Στον όροφο εκτίθενται σήμερα παλιά έπιπλα, καθρέφτες, σερβίτσια, οικογενειακά πορτρέτα και άλλα κειμήλια της οικογένειας Κουντουριώτη.
Στον άνω όροφο εκτίθενται ιστορικές και λαογραφικές συλλογές με αντιπροσωπευτικά έργα Νεοελληνικής Τέχνης του 18ου και 19ου αιώνα.

Περισσότερα

Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης και Ιστορίας
Οικία Γεώργιου Κουντουριώτη

Στην πλαγιά του λόφου, στη δυτική πλευρά του λιμανιού της Ύδρας, ξεχωρίζει ανάμεσα στα πεύκα το Αρχοντικό του Γεώργιου Κουντουριώτη.

Το 1991 το τριώροφο κτίριο αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και μετατράπηκε σε Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης και Ιστορίας.

Στο Αρχοντικό του Γεώργιου Κουντουριώτη εκτίθενται προσωπικά είδη, αντικέιμενα, κειμήλια της οικογένειας Κουντουριώτη και εκθέματα από την Νεότερη Ιστορία της Ύδρας.

Περισσότερα

Σχολή Καλών Τεχνών Ύδρας

Στη δυτική πλευρά της πόλης μπορείτε να δείτε το τετραώροφο Αρχοντικό του Τομπάζη, που ανήκει ήδη από το 1936 στη Σχολή Καλών Τεχνών και λειτουργεί ως παράτημα της.

Η Σχολή Καλών Τεχνών βρίσκεται κοντά στο άγαλμα του Κουντουριώτη.

Τους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου κοσμούν πίνακες με ιστορικά γεγονότα και πλοία της εποχής του 1821.

Έκει φιλοξενήθηκαν προσωπικότητες της Τέχνης και των Γραμμάτων, όπως ο Chagall και ο συγγραφέας Daninos.

Περισσότερα

Αίθουσα Τέχνης και Συναυλιών
"Μελίνα Μερκούρη"

Δυτικά από το άγαλμα του Α. Μιαούλη, στην αρχή της παραλίας του λιμανιού, βρίσκεται η αίθουσα τέχνης και συναυλιών του Δήμου της Ύδρας "Mελίνα Mερκούρη".

Κάθε χρόνο, και ειδικά κάθε καλοκαίρι, στην πολιτιστική αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη" φιλοξενούνται εκθέσεις και διοργανώνονται ομιλίες, συναυλίες και πολιτιστικές βραδιές, υπό την αιγίδα του Δήμου της Ύδρας.

Στην αίθουσα φιλοξενούνται όλο τον χρόνο έργα διάσημων καλλιτεχνών.

Περισσότερα

Σχολή Εμποροπλοιάρχων Ύδρας

Η Σχολή Εμποροπλοιάρχων αποτελεί σήμερα ένα ζωντανό Ναυτικό μνημείο και μια χειροπιαστή έκφραση της ναυτικής μας συνέχειας.

Η έναρξη λειτουργίας της Σχολής τοποθετείται στο 1749, όπου ιδρύθηκε στην Ύδρα το σχολείο του Αγίου Βασιλείου στο περίβολο του ομώνυμου ναού, το οποίο από το 1800 περίπου λειτούργησε ως Ναυτική Σχολή της Ύδρας με πρωτοβουλία της Δημογεροντίας του νησιού.

Από το 1930 η Σχολή στεγάζεται στο σημερινό κτίριο που κτίστηκε κατά την χρονική περίοδο 1780 - 1810 και άνηκε στους Υδραίους καραβοκύρηδες Αναστάσιο Τσαμαδό και Αθανάσιο Κουλούρα

Περισσότερα

Χώροι Τέχνης στην Ύδρα

O εκθεσιακός χώρος του Iδρύματος ΔEΣTE εγκαινιάστηκε τον Iούνιο του 2009 στα παλιά σφαγεία της Yδρας που παραχωρήθηκαν από τον Δήμο.

Στο αρχοντικό του Σαχτούρη, ο εικαστικός Δημήτρης Aντωνίτσης οργανώνει εδώ και δέκα χρόνια πρωτότυπες θεματικές εκθέσεις.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στη γκαλερί Πωλίν Kαρπίδα διοργανώνονται εκθέσεις ανερχόμενων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Στο μικρό λιμάνι των Kαμινιών, στο παλιό σπίτι του Mιαούλη, το "κόκκινο σπίτι" διοργανώνονται εκθέσεις κάθε καλοκαίρι.

Περισσότερα

 
     
Hosted & Developed by EmpNeusis Internet Services, Copyright © EmpNeusis 2011