Τρίτη, 09 Αυγούστου 2022
 
... Ιδανικός τόπος για έμπνευση και δημιουργία
 
 

Η Ύδρα, από τη δεκαετία του ΄50, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα και συγκέντρωσε κατά καιρούς πολλές προσωπικότητες της Tέχνης και των Γραμμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που την έκαναν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Highslide JSΗ πολιτιστική ζωή της Ύδρας χρωστά πάρα πολλά στον Ύδραίο ζωγράφο Γκίκα και στον Ύδράϊκης καταγωγής σύγχρονο ποιητή Μίλτο Σαχτούρη.

Με το νησί έχουν συνδέσει το όνομα τους οι ζωγράφοι Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Παν Τέτσης, Μαυροϊδης Γιώργος, Κωνσταντίνος Βυζάντιος, όπως επίσης ο Πικιώνης, ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Εγγονόπουλος, ο Πετσάλης και ο Χένρυ Μίλλερ και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες και άνθρωποι του πνεύματος, οι οποίοι ήρθαν στο νησί, το γνώρισαν, το αγάπησαν και συνδέθηκαν με αυτό, αναγνωρίζοντας στην Ύδρα τον ιδεώδη τόπο έμπνευσης και δημιουργίας.

Ο ζωγράφος Περικλής Βυζάντιος (1893 - 1971), το 1936 μαζί με τον τότε διευθυντή της Σχολής Καλών Τεχνών δημιούργησε το παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών στην Ύδρα, που στεγάστηκε στο αρχοντικό του Νάυαρχου Τομοπάζη. Έκει φιλοξενήθηκαν προσωπικότητες της Τέχνης και των Γραμμάτων, όπως ο Chagall και ο συγγραφέας Daninos.

Ανάμεσα στους ξένους καλλιτέχνες που συνέδεσαν το όνομα τους με την Ύδρα είναι και ο Λέοναρντ Κόεν, διάσημος τραγουδοποιός και συγγραφέας.

Στην δεκαετία του '50 οι παραγωγοί ταινιών "ανακαλύπτουν" την Ύδρα και την χρησιμοποιούν αφειδώς στις ταινίες τους.

Highslide JSΣτην Ύδρα πραγματοποιήθηκαν στην δεκαετία του '50 τα γυρίσματα της ταινίας "το Παιδί και το δελφίνι" με τη Σοφία Λόρεν και η Yδρα άρχισε να γίνεται γνωστή διεθνώς.

Ανάμεσα στις πιο γνωστές κινηματογραφικές ταινίες που γυρίστηκαν στην Ύδρα είναι το περίφημο "Κορίτσι με τα μαύρα" του Μιχάλη Κακογιάννη με την Έλλη Λαμπέτη, λίγο πριν το 1960, που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στα Ευρωπαϊκά φεστιβάλ που προβλήθηκε και η σπουδαία ταινία του Ζυλ Ντασέν "Φαίδρα" με την υπέροχη Μελίνα Μερκούρη και τους διάσημους Άντονι Πέρκινς και Ραλφ Βαλόνε.

Στην Υδρα φιλοξενούνται, κάθε χρόνο, σημαντικότατες εικαστικές εκθέσεις. Μια πρωτοβουλία της συλλέκτριας Πολίν Καρπίδα στο HydraWorkshop, που διανύει τον 16ο χρόνο λειτουργίας του, μια πρωτοβουλία του εικαστικού Δημήτρη Αντωνίτση στο Hydra School Project, που λειτουργεί στο παλιό Γυμνάσιο, στο Αρχοντικό του Σαχτούρη, εδώ και 13 χρόνια, και μια πρωτοβουλία του συλλέκτη Δάκη Ιωάννου στο νεότερο Project Space του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ.

Αυτοί οι χώροι, μαζί με το Μουσείο της Υδρας, αλλά και κατά καιρούς με κάποιους εγκαταλελειμμένους χώρους στο Καμίνι, το διπλανό γραφικό λιμάνι, προσφέρουν σημαντικές επιλογές εικαστικών εκδηλώσεων.

Στην Ύδρα σήμερα εκθέτει τα έργα του ο σύγχρονος ζωγράφος Γρηγόρης Χρηστέας, του οποίου πολλά από τα έργα του εκτίθενται στο Ιστορικό Μουσείο της Ύδρας.

Highslide JS
Chagall
Highslide JS
Λέοναρντ Κόεν
Highslide JS
Daninos
Highslide JS
Χένρυ Μίλλερ


Όλοι αυτοί ύμνησαν μέσα από τα έργα τους το νησί, έτσι ώστε η Ύδρα να γίνει το όνειρο
πάρα πολλών ανθρώπων, οι οποίοι επισκέπτονται κατά καιρούς το νησί.

 
     
Hosted & Developed by EmpNeusis Internet Services, Copyright © EmpNeusis 2011